Ne maradjon le!
Ötletek, információk, kedvezmények, hírek, érdekességek.
Keresztnevem:
Email címem:
Hírlevelünk olvasói között január 26-án egy 16 000 Ft értékű
könyvkészítési utalványt sorsolunk ki.
 

 

Hogyan állítsam össze a könyvemet?

Segítséget nyújtunk a könyv képeinek és szövegének beszerzéséhez, válogatásához, előkészítéséhez.

Egyedi könyvet szeretne, de kevésnek találja a képet vagy a szöveget hozzá? Rengeteg alapanyaga van, és jól jönne  segítség a válogatáshoz?

Bemutatjuk, hogy mitől lesz igazán jó egy könyv felépítése. Összegyűjtöttük megrendelőink leggyakoribb kérdéseit a könyvek előkészítésével kapcsolatban, Önnek is segítségére lehetnek a válaszok.

Vannak képeim, de honnan szerezzek szöveget?

A legegyszerűbb megoldás, ha az Internetről tölt le idézeteket, verseket, novellákat. Ám nem feltétlenül kell szöveg egy jól megtervezett könyvbe. A képek önmagukban is megállják a helyüket, igyekszünk változatosan elrendezni őket. A nagyon jó minőségű képeket akár egész oldalasban is betehetjük a könyvbe, a kevésbé jó minőségű, vagy kevésbé fontos képeket pedig kisebb méretben.

 

Van szövegem, honnan szerezzek képeket hozzá?

Az Internetről a legegyszerűbb. A google.hu kereső oldalra beírja a megfelelő kulcsszót (általában célszerű angolul). Például ha a könyv oldalaira szeretnénk egy halvány képet a szöveg alá, akkor a keresőbe beírjuk, hogy "background", majd a keresés feltételei között kiválasztjuk, hogy a nagy méretű képek között keressen. (Ez fontos, mert csak a nagy méretű képek alkalmasak nyomtatásra. Amit a monitoron nagynak látunk, az nyomtatásban kb. harmad akkora) Így rengeteg szép háttérképet kapunk. Arra a képre, amelyik megtetszik ráklikkelünk, majd letöltjük a teljes méretű változatát.

 

Különleges, egyedi festményt vagy grafikát szeretnék. Meg tudják valósítani?

Igen. Több grafikus és festőművész dolgozik nekünk. A stílusukat be tudjuk mutatni néhány munkájukon keresztül. Ön leírja az elképzeléseit, mi segítünk megvalósítani.

 

Rengeteg digitális képem van, hogyan válogassam?

Egy ötlet: készítsen az összes képről egy másolatot külön mappába. (Így később minden eredeti megmarad, semmi nem vész el) Ebben az új mappában nézze végig a képeket egy erre szolgáló programmal (pl. Windows Fényképnézegető), és közben törölje ki azokat a képeket, amelyeket biztosan nem akar szerepeltetni a könyvben. (eközben felméri, hogy egyáltalán milyen képek vannak) Miután ez készen van, nézze végig még egyszer, és törölje ki újra a felesleges képeket. (Az előző képnézegetés alkalmával már látta, hogy mely képekből van aránytalanul sok, vagy melyek nem olyan fontosak.) Döntse el, hogy kb. hány képet szeretne szerepeltetni a könyvben, majd nézze meg, hogy hány kép maradt a könyvtárban. Ezek alapján nézze végig még egyszer képnézegetőben a képeket, és közben töröljön ki annyit, amennyi a két szám különbsége. Minél többször nézi végig a képeket, annál határozottabban fogja tudni, hogy milyen könyvet szeretne.

De vigyázat! Előbb-utóbb bele lehet zavarodni. Ilyen esetben pihentesse a képeket néhány órát, esetleg aludjon rá egyet!

 

Milyen formában küldjem a képeket?

Jpg, vagy tif formátum a legideálisabb. Fontos, hogy nyomtatási sorrendben nevezze el a fájlokat, így teljesen egyértelmű lesz, hogy melyik képnek hol van a helye a könyvben.

 

Milyen kép kerüljön a borítóra?

Ha rendelkezésére állnak képek, akkor azok közül a legszebb, legjobb minőségű, illetve a legjellemzőbb. Ha nincsenek képek a könyvhöz, akkor kereshet az Interneten a fent leírt módon, vagy rajzoltathat, festethet a mi művészeinkkel. A borítók képek nélkül is szépen mutatnak, szerepüket pótolhatjuk a különleges betűhasználattal, egy domborított ábrával, ornamentikával, kerettel, stb. Nézzen körül referenciáink között, sok ötletet meríthet elkészült munkáinkból.

 

Hogyan kerülnek majd a papírképek a könyvbe?

Beszkenneljük őket. Ön elhozza hozzánk személyesen, vagy elküldi nekünk postán (célszerű ajánlott küldeményként), és mi digitalizáljuk, retusáljuk a képeket. Ha Ön szeretne szkennelni, akkor a szkenner beállításainál a legjobb minőséget, vagy minimum 300 DPI felbontást válasszon. A képeket nyomtatási sorrendben számokkal nevezze el (001.jpg, 002.jpg, stb.), majd juttassa el hozzánk. A könyv megrendelése után kap tőlünk egy visszaigazoló levelet, melyben részletesen leírjuk a képek feltöltésének módját.

 

Szeretném megőrizni a kézírást, lehetséges?

Természetesen igen. Az előző válaszban leírt módok szerint juttassa el hozzánk a kéziratot, és betesszük a könyvbe. Szebb lesz, mint az eredeti...
 

 

Hány kép fér el egy fotókönyv oldalán?

Általában 3-5 képet szoktunk egy oldalra tervezni. De szívesen teszünk jó képeket egész oldalas méretben is a könyvbe, mert nagyon jól mutatnak, valamint szépen és változatosan el tudjuk rendezni a sok kis képet is az oldalakon.

 

Honnan fogja a tervező tudni, hogy melyik kép mellé milyen szöveget szeretném?

A képeket nyomtatási sorrendben be kell számoznia (001.jpg, 002.jpg, stb.), a könyv szövegébe a megfelelő helyekre pedig ezeket a fájlneveket kell beleírnia. Így tervezőnk számára teljesen egyértelmű lesz, hogy melyik képnek hol a helye a könyvben.

 

Túl sok lett a szöveg, és nem szeretném, ha nagyon vaskos lenne a könyv. Mit lehet tenni?

Az egyik megoldás, ha vékonyabb papírra nyomtatjuk a könyvet - gondoljon csak a lexikonok ezres nagyságrendű oldalára. A másik - elegánsabb - megoldás, ha több kötetet tervezünk. A köteteket szépen összefoghatjuk egy dobozzal, amelyből kilóg a könyv gerince (és természetesen azt nyomtatunk rá, amit Ön szeretne, lehet pontosan ugyanolyan a doboz dekorációja, mint a könyveké). Illetve készíthetünk a köteteknek díszdobozt, amelybe elegánsan berakhatjuk a könyveket.

 

Nekem kell megformáznom a szöveget?

Nem. Csak akkor, ha kifejezetten ezt szeretné. Általában mi tördeljük (formázzuk) a megrendelőink által küldött szöveget. Első lépésként megtervezünk néhány oldalt a megbeszélt elképzelések alapján. A tervet szükség szerint módosítjuk, amíg Ön tökéletesnek nem találja. Ezen terv alapján tördeljük később a tejes szöveget.

 

Az oldalszámozást és a tartalomjegyzéket nekem kell a könyvbe tennem?

Hasonlóan a Word programhoz, az oldalszámozást mi is automatikusan oldjuk meg, tehát nem kell Önnek foglalkoznia vele. A tartalomjegyzéket is szívesen elkészítjük.

  

Milyen formában küldjem a szöveget?

Ha Ön tördeli a szöveget, akkor nagy felbontású pdf-et kérünk. Ha ránk bízza a könyv tervezését és tördelését, akkor tökéletesen megfelel a .doc vagy az .odt formátum, melyeket nem szükséges formázni.

 

Milyen szöveg kerüljön a borítóra?

Általában a szerzőt és a könyv címét írjuk rá, vagy annak a nevét, aki a könyvet kapja, esetleg valamilyen kedves szöveget. De nem feltétlenül szükséges szöveget tenni a borítóra, egy-egy kép, ábra, minta önmagában is kellően díszíti a könyvet.

 

Ezek után pedig jöhet a kivitelezés!

További ötleteket szeretne kapni? Iratkozzon fel hírlevelünkre, így semmiről sem fog lemaradni!

Ön már tudja, hogy milyen könyvet szeretne? Tudja meg azonnal, mennyibe kerülne! Árkalkulátorunk segítségével azonnal megtudhatja, mennyibe kerül könyvének tervezése és kivitelezése.